Att klara av ett IQ-test

Hur står det till med den mänskliga intelligensen egentligen? Kan vi så enkelt säga att den som ligger under 100 IQ är mindre begåvad? Att de få procent av människorna som lyckas hamna över 125 IQ antingen är superbegåvade eller att de alla lider av autism i någon form?

Kan vi och bör vi definiera smarthet endast med ett IQ-test?

De smarta, och resten…

Visst är det så att det finns riktigt vassa hjärnor bland oss som verkligen imponerar. Världen behöver begåvade personer som bäddar vägen för alla andra. Det finns mattegenier som löser problem som hos de flesta inte sett dagsljuset ännu. Det finns personer som är så intelligenta att de med en extraordinär förmåga kan inhämta ny kunskap och dra slutsatser på väldigt kort tid och på ett naturligt lätt sätt. Men det kan också vara “that’s it”.

I våra dagar är hur vi resonerar och hur mycket kunskap vi har inom ett visst område eller yrke något som mäts oftare än annat. Det säger någonting mer om oss, än hur snabbt vi löser ett matematiskt problem eller ser abstrakta mönster, om det faktiskt inte behövs. Rätt person på rätt plats alltså. Att till exempel vara ett mattegeni kanske inte är det som tar dig bäst fram i sällskap med barn om du inte kan något om pedagogik, att hantera kriser eller för den delen har lärt dig att tyda vad olika typer av gråt betyder.

Att ha rätt förutsättningar…

Eftersom IQ-test är baserade på att mäta vissa färdigheter som matematiska problem, symbolmönster osv, är resultatet ganska missvisande. De personer som har haft rätt förutsättningar för att tänka på ett visst sätt klarar sig bättre. Därför kan man inte säga att det ena eller andra könet, personer från det ena eller andra landet är smartare än någon annan. Arv men också rätt miljö påverkar stort. Även om det är stor genetiskt påverkan och vår hjärna är formad på ett visst sätt så kan även den mest intelligenta misslyckas på ett IQ-test. Just för att den kanske kommer ifrån en miljö där de färdigheter som mäts med testet inte har blivit uppmuntrade eller fått komma till användning.

Som med de flesta studier och forskning finns det alltid en forskning som visar motsatsen. Vad vi ska tro på är upp till oss själva. För den som är intresserad och vågar testa sitt IQ finns det gott om tester på internet. Allt du behöver är en dator kanske ska du köpa en macbook pro och se vad du går för.

Om resultatet inte blir som du tänkt dig kan du alltid trösta dig med att du förhoppningsvis är en bra och empatisk person, för det finns ju forskning som säger att högt EQ är det viktigaste en person kan besitta.