Kan man träna upp sitt IQ?

Många drömmer om att nå riktigt höga poäng på ett IQ-test. Den tråkiga nyheten är dock att bara ungefär 2% av befolkning når de poäng som gör att de kvalificerar sig till att bli medlem i exempelvis Mensa. Men hur är det då? Går det att träna upp sitt IQ, eller är man för alltid fast på den IQ-nivå man från början hamnar på?

Vilket värde är normalt?

De flesta av oss får ett resultat på mellan 85-115 när vi gör ett IQ-test. Det är alltså ett helt normalt iq. För att få gå med i en förening som Mensa behöver du ha som minst 131 i IQ. Är det då möjligt för någon som ligger på 115 att avancera till 131, och hur gör man i så fall? Det ska vi komma till alldeles strax.

Vad är IQ egentligen?

Iq står för intelligence Quotient, det vill säga intelligenskvot. Det man mäter när man mäter iq är egentligen förmågan att se samband och mönster. Ju bättre man är på det, desto högre iq har man. Många hävdar dock att det finns flera olika sorters intelligens. En av dem är eq, emotional quotient. Där mäter man istället förmågan att förstå och relatera till andras känslor.

Kan iq tränas upp?

Det här är en fråga som inte går att få något entydigt svar på. Läser man till exempel på Mensas hemsida anser de att iq går att träna upp, men bara marginellt. De tror alltså inte att en person kan gå från IQ 100 till 131 med hjälp av bara träning. Det finns dock forskare som anser att iq inte är ett fast värde som inte går att påverka. Intressant är att god kondition tycks kunna påverka IQ till det bättre. En studie på värnpliktiga som gjordes på Göteborgs universitet visade att de som hade god kondition också hade bättre iq. Det kan alltså löna sig att ge sig ut i löpspåret om du ska söka dina drömmars jobb i stockholm, för att vara på topp intelligensmässigt. Att lyfta skrot verkade dock inte ge någon positiv effekt på IQ.

Träna online

Står du inför utmaningen att göra ett IQ-test? Då kan det vara bra att göra några provtest. Det finns massor att hitta online. Även om det är omdiskuterat om du faktiskt förbättrar din intelligens genom att träna så gör det dig van vid situationen. Du blir helt enkelt bekant med de problem du kommer ställas inför under det riktiga IQ-testet.