Träna upp sitt IQ

 

Åsikterna om huruvida det går att träna upp sitt IQ eller inte går ofta isär. Vissa menar att ens IQ i grund och botten är medfött och att det aldrig kommer gå att göra några större förändringar. Andra menar att eftersom IQ-test mest handlar om logiskt tänkande går det att träna upp sin förmåga till det och därmed prestera avsevärt mycket bättre på ett test. Sanningen är förmodligen något av ett mellanting.

Öka med några IQ-enheter

Den som har ett lågt eller mycket lågt IQ, under 90, kan förmodligen aldrig träna upp sin förmåga att lösa uppgifter så långt att den når ett IQ över 120. Däremot finns det goda chanser för någon med normalbegåvning (IQ 90-110) att träna upp hjärnan till att nå en högre nivå.

Inga genvägar

Det är i princip omöjligt att fuska sig till ett bra resultat när det gäller IQ. Det enda som fungerar är att träna hjärnan till att bli snabbare och bättre på att ta sig an och lösa logiska problem och uppgifter. Det är heller knappast något som går att förbättra på en dag, men genom lång och intensiv träning kan de flesta prestera lite bättre på ett IQ-test.