Mensa – frågor och svar

Har du funderat på vilken IQ-nivå du har? Då kan du göra Mensas test på nätet. Testet är kostnadsfritt och går att göra när helst du känner för det. Vill du däremot ansöka om ett medlemskap hos Mensa krävs det mer än så.

Här har vi samlat några väldigt vanliga frågor om Mensa och hur det fungerar. Förhoppningsvis kan du med dessa svar skapa dig en uppfattning om hur det fungerar och vad som kommer att krävas. Testet som finns på nätet kan du göra bara för skojs skull om du önskar, t.ex. tillsammans med vänner för att se vem som är smartast. Den som vinner får sedan välja halloweenutklädnad till de resterande. Visst, att tävla med IQ-test kanske inte är det vanligaste att göra tillsammans med vänner, men det är både kul och sätter lite press på hjärncellerna. Varför inte klä ut er till något som har med just intellekt att göra?

Hur gammal måste man vara för att göra ett testa hos Mensa? – Du behöver vara 18 år för att få göra ett IQ-test hos Mensa. I vissa fall har det även gjorts tester på människor i åldern 16-17 år, men då genomförs dessa tillsammans med en psykolog.

Vad är den högsta nivå som man kan uppnå? – Om det skulle vara så att man får några enstaka små fel på testet eller om man har alla rätt så får man ett resultat som heter “135 eller mer“. Lyckas man få ett sådant resultat ligger man på en IQ-nivå som endast 1 % av befolkningen besitter.

Vad är det för frågor som man kommer behöva besvara? – Enkelt förklarat kan man säga att Mensas IQ-test består av progressiva och grafiska matriser. Vill du däremot vara helt säker på vad det är du har att vänta dig så kan du titta på provtestet som finns online. Med provtestet har du möjlighet att se vilken typ av frågor du kommer behöva besvara.

Vad händer med mitt testresultat? – Du kan känna dig säker på att Mensa aldrig lämnar ut någon information om dig eller ditt testresultat. Du får alltså själv välja vem du vill dela resultatet med eller om du vill dela med dig av det överhuvudtaget.

Hur ansöker man om medlemskap om man är under 18 år? – Är du under 18 år och vill bli medlem hos Mensa behöver du först söka kontakt med en psykolog. Om du får ett resultat som ligger högre än 131 så tar du med dig detta och visar upp det för Mensas testpsykolog.

Hur lång tid har man på sig att göra teste? – När du gör Mensas övervakade test så är det viktigt att komma ihåg att testet går på tid. Sammanlagt har du 1 timme på dig att lösa testet och det med gäller med introduktionen inkluderad.