A.I. – Artificial intelligence

Kommer AI:ns IQ att gå om människans?

Vi må inte ha robotar i våra hem än, men vad vi har är AI i många hem. Faktum är att AI-utvecklingen går mycket snabbare än robotutvecklingen. Vad är då AI? Jo, det är artificiell intelligens, det som kommer en dag att vara robotarnas hjärna, hjärta och själ. AI behövs för att en robot ska kunna bli självstyrande och fungera utifrån det som den är programmerad att göra; att kunna ta egna beslut. Klart är dock att AI fascinerar människan. I filmer, serier, böcker, konst och annat framställs AI som framtidens hus eller andra möjligheter. Man ska dock veta att forskarna idag kan inte komma överens om vad mänsklig intelligens är för något, och hur man ska mäta det. Därför kan det bli krångligt att bestämma vad som är artificiell intelligens och hur den ska förhålla sig till människan. Tanken är att AI ska komplettera människan, men tänk om AI:n blir smartare än oss i alla områden?

AI just nu

För de som är pessimistiska till denna teknik säger de att AI:n kan bli såpass självständig att de börjar inse människans begränsning och därmed kommer att räkna bort oss, eftersom vi kommer ses som en anomalitet i deras struktur som baseras på datorberäkningar om effektivitet. Vi är inte riktigt där än för AI:n nu blir dock fortfarande utklassade av sexåringar enligt en studie gjord av ett kinesiskt universitet. Den AI som är mest spridd bland konsumenter just nu är bland annat Apples Siri, Google Assistant, Amazon Echo och Microsofts Cortana. Google Assistant har just nu en IQ som ligger på 47 – alltså inte ens vad en sexåring ligger på (55). Dock har Google Assistant nästan fördubblat sin kapacitet för mer avancerade beräkningar på bara tre år. Vad kommer hända om tre år, eller om sex år? Det är en spännande utveckling som de positiva tror kommer att gynna mänskligheten. För vad händer om man låter ekonomin styras av robotar istället som kan lägga upp en nations budget istället för en grupp människor?

Inom en snar framtid?

Är du intresserad av att testa hur dagens teknik står med AI:n kan du köpa bland annat Google Mini som är en röststyrd assistent som har Google Assistant inbyggt i sig. Kolla in Enklare.se för att se om du kan hitta ett lån som passar dig. Annars är det smart att vänta några år på att låta tekniken komma ikapp människan så att man kan ha en konversation med tekniken. För vem vet, kanske om tio år har vi en normal konversation med en AI-assistent precis som med vilken människa som helst? Utvecklingen är spännande men kommer samtidigt att väcka många etiska frågor om hur mycket vi kommer låta dem få information om oss, dela den informationen och inte minst integritet och skydd mot att hackare, fientliga nationer och obehöriga inte kan komma åt den informationen utan vår tillåtelse. Det bästa vore förstås om vi använde AI för allas bästa.